Történet - utánpótlás nevelés, Szigetkerülés, (házi)versenyek

Az evezős utánpótlás nevelésének régi hagyománya van a Vízügyi SC-ben.

Az 1970-es években Reich Gyula szakosztály elnöksége idején, Dr. Ballya Hugó mesteredző és Bán Ágnes evezős edző foglalkoztak versenyzők nevelésével.
Az 1980-as évek végén szervezett túraevezős képzés kezdődött. A munkában kezdetben Erdélyi Géza, Trifunovits György és Wagner Mihály vettek részt, majd Czencz Zoltán, a gyakorlott versenyevezős és képzett pedagógus volt igen sikeres. Irányításával, a vízügyi és környezetvédelmi dolgozók gyermekei és barátaik, nagy létszámban eveztek a VSC-ben. Amikor a szombat délelőtti edzésre az autóbusz megállótól csoportosan érkeztek, hangos volt az utca..., a vízre szálláshoz hosszú sorban várakoztak a hajókkal: a sor eleje a stégen, a vége a csónakház ajtajában volt...
Eredmények is születtek: Farkas Bálint és ifj.Harrach Péter a túraevezősök versenyében Budapest bajnokai lettek kétpárevezősben, Szabó István és Lente Zsolt osztálytárs kormányossal diákolimpiát nyertek túra nyitott kormányos kétpárevezős (kielboot) hajóban. A legjobbak később az egyetemi nyolcas versenyek résztvevői lehettek, saját egyetemük színeiben: BME, ELTE, KÖZGÁZ, Pázmány. A versenytáncos Horváth Ferenc a közgazdaságiak vezérevezőseként diktálta az iramot.
Windisch Mária a "Jó tanuló - jó sportoló" kitüntető címet nyerte el a Szent István Egyetemen. Nagy Bence a nemzetközi Duna túrákon (TID) szerzett nagy gyakorlatot és jártasságot.

A VSC történetének részét képezi, hogy a Hunfalvy János Közgazdasági SzKI tanulói Bódi Tibor testnevelő tanár vezetésével, a Wesselényi Miklós Műszaki SzKI tanulói Czapkó Miklós igazgatóhelyettes vezetésével látogatták a VSC-t. A Corvinus Egyetem tájrendező szakos hallgatói Dr. Csemez Attila tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével evezős túrák keretében ismerkedtek a tájmorfológiával.

Az 1990-es években évente három vízi túrát szerveztünk a Szentendrei-sziget körül:
- június végén: iskola feledtető,
- július végén: "dagonya", amikor Duna vízének hőmérséklete vendégmarasztaló volt,
- augusztus végén: vakáció búcsuztató.
Ezeken a túrákon a gyerekek "úr módjára" eveztek, mert a sok csomagot a nagycsaládos Dr. Windisch István és felesége Mária, mikrobusszal szállította a csapat táborhelyére. A Windisch gyerekek a hajókban elosztva eveztek, a kisebbek kormányoztak. Lévai Béla, az egykori cserkész, a kúpos üst üzemeltetéséről gondoskodott. A II. világháború után, szakács barátaitól tanult meg főzni, így szerény alapanyagból is kitűnő ételeket tudott készíteni: pl. lebbencs leves, tökös lecsó, vagy 100 tojásból rántotta, szabad tűzön.

Szintén az 1980-as évek végétől, évente rendeztünk evezős házi versenyt, az őszi gulyás-party bevezetőjeként, rövid távon, a BKV stégtől a VSC-ig. A verseny előtt sorsoltuk az evezős partnert, a kormányost, a hajót és a pályaszámot. A sorsolás olykor izgalmasabb volt, mint a verseny. Egy alkalommal az egyetlen vegyes páros (Wanek Ágota és Harrach Péter) hajójával az egész fiú mezőnyt maga mögé utasította.
Vámos György, aki kiválóan értett a húsokhoz, a háziverseny alatt, mindig nagyszerű gulyást főzött. Néha Lévai Béla helyettesítette. Az utóbbi években Ács Ferenc látja el a főszakács szerepét, szintén sikerrel.
Az evezős szakosztály működésének fontos, nélkülözhetetlen szereplője a csónaképítő mester. Évtizedeken keresztül Kunszt Imre, az utóbbi években pedig Ács Ferenc gondoskodott a hajópark javításáról, karbantartásáról. Az egykori kajakos versenyző Kunszt Imre sok VSC-s sportolót eredményesen tanított meg kajakozni, kenuzni, a vízi túrához szükséges ismeretek egyidejű átadásával.
Az utóbbi években több sporttársunk csatlakozott a nemzetközi Duna túrához, vagy vett részt egyéb túrákon: Duna németországi szakasza, Mosoni - Duna, Duna Esztergom - Budapest (Sobieski), Tisza, Dráva, Bodrog, Keleti-Főcsatorna, stb.